Article

Wat is een Design Sprint en waarom is het voor mij van belang?

Download page as PDF

Een Design sprint helpt jou en jouw organisatie succesvol digitaal innoveren. Wanneer je succesvolle Design Sprints kunt draaien bespaar je al snel bakken aan tijd en geld. Ik zal het je uitleggen. Voor we echter beginnen, zou ik je het volgende willen vragen. Zorg ten eerste dat je lekker zit met een kop koffie of thee. Zet je telefoon even op stil, leg deze weg en sluit even je mail en Social Media. Dit gaat namelijk even duren. Om je uit te leggen wat een Design Sprint is, heb ik namelijk wat tijd en jouw volledige aandacht nodig. Als je de korte, officiële betekenis wilt van een Design Sprint, prima.

The sprint is a five-day process for answering critical business questions through design, prototyping, and testing ideas with customers.

Jake Knapp, Google Ventures

Hartstikke mooi. Maar waarom is dit nou zo belangrijk? Veel organisaties zitten vast. Dit kan komen door verschillende redenen. Misschien wel de sleur van het dagelijks leven, een brok oude legacy code of de passie is er misschien wel af.

Wanneer zet je een Design Sprint in?

“Dit hebben we al geprobeerd”, “Ik weet niet of dit wel kan hoor” of “Kunnen we misschien niet beter…”. Waar het op neer komt is dat er iets niet gaat gebeuren. We gaan door zoals we bezig zijn en sudderen maar een beetje door.

Maar wat nou als je dat ene probleem kunt oplossen. Die ene vraag van je eindgebruiker kunt beantwoorden of een nieuwe, unieke functionaliteit kunt realiseren waar je gebruikers op zitten te wachten en je jezelf onderscheid van je concurrenten?

Dat is waar kansen liggen om echte resultaten te behalen. En dat soort nieuwe vraagstukken, die zijn perfect voor een Design Sprint!

Een kort overzicht van een Design Sprint

Vijf dagen. Dat zijn er niet veel. Hoe krijg je het voor elkaar om in vijf dagen nou echt zinvolle resultaten te behalen? Niet makkelijk maar wel eenvoudig. Een waanzinnig strak proces!

Dag 1 Map & Sketch

Op maandag houden we een gestructureerde discussie die de fundatie legt voor de hele week. We beginnen aan het eind en worden het eens over een lange-termijn doel. Vervolgens brengen we de uitdaging in kaart. In de middag gaan we in gesprek met onze experts. Tot slot kies je het doel: een ambitieus en uitdagend deel van het probleem dat we in één week oplossen.

Nu we weten waar we aan gaan werken, richten wij ons op het bedenken van een oplossing op dinsdag. We beginnen de dag met een stukje inspiratie. We kijken naar bestaande oplossingen en kijken of we ideeën kunnen combineren of verbeteren. In de middag gaat iedereen zelfstandig schetsen met een vier-staps proces dat er voor zorgt dat je je richt op de oplossing en niet je teken-skills. Ook ga je plannen welke gebruikers de juiste zijn om vrijdag mee te testen.

Dag 2 Decide & Storyboard

Dinsdagochtend hebben we een stapel aan oplossingen. Dat is geweldig maar ook een probleem. Je kunt ze niet allemaal prototypen en testen – Je zult moeten kiezen. In de ochtend lopen we ze allemaal langs en geven we feedback. Vervolgens kiezen we degene die het meeste kans heeft om ons lange-termijn doel te behalen.

De middag besteden we om van de winnende schets een storyboard te maken. Een stap-voor-stap plan voor het prototype.

Dag 3 Prototype

Met het Storyboard van gisteren, ga je op woensdag met een “Fake It” mentaliteit een prototype maken. Een realistische façade is het enige wat je nodig hebt om te testen met gebruikers. Door dit in gedachte te houden is het mogelijk om in één dag een prototype te maken. Verder zorg je er voor dat alles gereed is voor vrijdag. Wie er allemaal komt testen en hoe laat, je controleert het prototype, de vragen en het script van het interview.

Dag 4 Test

Jouw Sprint begon met een grote uitdaging, een geweldig team en niet veel anders. Op donderdag heb je een veelbelovende oplossing gemaakt. Dat alleen is al een indrukwekkende week. Maar we gaan nog één stap verder. We gaan gebruikers interviewen en het prototype laten testen. Deze tests sluiten het geheel af. Aan het eind van de dag weet je hoe ver je moet gaan en wat de volgende stappen zijn.

What just happened?

Aan het eind van de week realiseer je je ineens wat je overkomen is. Je hebt een waanzinnige sprong gemaakt. Uit de tests moet blijken hoe passend de oplossing is. Mocht deze niet aansluiten bij de gebruiker, heb je jezelf maanden tijd en waarschijnlijk minimaal €50.000 bespaard aan onnodige ontwikkelkosten.

Ontdek je tijdens het testen dat dit dé oplossing is waar je naar op zoek bent? Dan heb je in één week, de waarde van potentieel maanden werk gerealiseerd!
En dat is de kracht van een Design Sprint.

Related posts

Schedule your free Digital Innovation session today

On your free phone consultation, one of our experts will discuss Strategy, Innovation Goals and explain our methodology.

Schedule now →