Article

De 6 fasen van het UX Design proces

Download page as PDF

Het volgen van het UX-ontwerpproces geeft gebruikers niet alleen een intuïtieve en plezierige ervaring – het biedt ux designers de mogelijkheid om hun ontwerpen te itereren en te verbeteren.

Om een digitale oplossing te ontwerpen waar gebruikers gek op zijn, is het van belang om te begrijpen hoe het proces inhoudt. Eerst wil ik het met je hebben over de betekenis van UX Design. Vervolgens werpen we een blik op het ontwerpproces en hoe je deze toe kunt passen op jouw volgende project.

Wat is UX Design?

UX staat voor “User Experience”. Oftewel de “gebruikerservaring”. Hoe een gebruiker zich voelt als hij een specifiek product of dienst gebruikt. Het omvat een verscheidenheid aan begrippen, zoals gevoelens en emoties, zintuigen en de fysieke interactie.

De term is bedacht door Donald Norman, voormalig vice president van de Advanced Technology Group van Apple, die zei:

I invented the term because I thought human interface and usability were too narrow. I wanted to cover all aspects of the person’s experience with the system including industrial design, graphics, the interface, the physical interaction, and the manual.

UX Design, is het systeem dat designers gebruiken, om ervaringen te creëren voor de gebruiker. En hoewel bij ieder product en dienst je een ervaring kunt hebben, verwijst het over het algemeen naar de ervaring van digitale product of diensten.

Waarom is UX Design belangrijk?

Een goed UX-ontwerp creëert een positieve ervaring voor uw gebruiker door te anticiperen op zijn behoeften en deze te vervullen.

Elk succesvol product of dienst, zoals een website of app, heeft een goed UX Design nodig. Klanten blijven daarmee tevreden en (idealiter) loyaal aan jouw organisatie. Zonder een fatsoenlijk UX Design, houden je gebruikers een gefrustreerde en verbitterde smaak over aan je product… met als gevolg dat er uiteindelijk minder gebruikers zullen zijn.

Lees meer over de waarde van UX Design in ons artikel “Waarom UX onmisbaar is voor jouw bedrijf

Laten we eens kijken naar het UX-proces zelf.

Het UX Design Proces in 6 fasen

Heel eerlijk: Jouw UX Design Proces gaat verschillen van dat van andere bedrijven. Dat betekent dat je misschien afdwaalt van de proces dat we hieronder beschrijven en dat is oké! Wat belangrijk is, is dat je erachter komt wat precies werkt voor jouw bedrijf. Dat betekent onderzoek, iteratie en testen (ook wel alles wat u nodig heeft in een goed UX Design Proces). Laten we er in springen.

Fase 1: Begrijp

Iets wat wij bij BuitenAardig zeker geleerd hebben: “Als je vier uur hebt om een boom om te hakken, gebruik dan de eerste drie uur voor het slijpen van je bijl.” Hetzelfde geldt voor het ontwerp. Voordat je aan een project begint, moet je eerst de grondbeginselen neerhalen. Dat betekent dat je twee cruciale elementen moet begrijpen

 • Je gebruiker en hun wensen en uitdagingen
 • Het merk

Aangezien het bij het ontwerpen voor de gebruikerservaring gaat om het aanpakken van de pijnpunten van je gebruiker, moet je de vraag beantwoorden: Wat is hun probleem?

Welk probleem los je op voor je gebruiker? En waarom ben jij degene die dit voor ze gaat oplossen?

Pas wanneer je begrijpt wat de problemen en uitdagingen van je gebruikers zijn en je hun vragen kunt beantwoorden, ben je in staat om de doelen op te stellen van het UX Design.

Hoe sluit dit project aan bij jouw merk?

Ten tweede moet je weten hoe dit project aansluit bij het merk van jouw bedrijf. Wat zijn de waarde en de missie van je bedrijf? Hoe draagt dit project bij aan dat doel? Is dit het juiste moment voor jouw organisatie om dit project uit te voeren?

In lijn blijven met de kernmissie van je bedrijf is cruciaal. In het boek “Made to Stick” van business strategen Chip en Dan Heath is hier een heel hoofdstuk aan gewijd met Southwest Airlines als voorbeeld.

Herb Kelleher [the longest-serving CEO of Southwest] once told someone, ‘I can teach you the secret to running this airline in thirty seconds. This is it: We are THE low-fare airline. Once you understand that fact, you can make any decision about this company as well as I can. ‘Here’s an example,” he said. “Tracy from marketing comes into your office. She says her surveys indicate that the passengers might enjoy a light entre on the Houston to Las Vegas flight. All we offer is peanuts, and she thinks a nice chicken Caesar salad would be popular. What would you say?’ The person stammered for a moment, so Kelleher responded: ‘You say, will adding that chicken Caesar salad make us THE low-fare airline from Houston to Las Vegas? Because if it doesn’t help us become the unchallenged low-fare airline, we’re not serving any damn chicken salad.’

Als gevolg van hun toewijding aan hun kerntaak is Southwest een van de meest winstgevende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Dat is de kracht om in lijn te blijven met het merk van je bedrijf.

Fase 2: Onderzoek

Nu je begrijpt wat het probleem is wat je gaat oplossen, dat dit in lijn ligt met het merk van je organisatie, is het tijd voor onderzoek. Je gebruikersonderzoek wordt het levensbloed van je project. De dingen die je in deze fase ontdekt en opgraaft, leggen de basis voor het verloop van je hele project.

Het gevaarlijkste wat je als UX Designer kunt doen is je aannames niet ter discussie stellen. Goed gebruikersonderzoek daagt al je aannames uit. Enkele goede methoden van gebruikersonderzoek:

1:1 interviews

Wanneer je met iemand van je doelgroep gaat zitten en hem of haar gerichte vragen stelt over zijn of haar problemen. Waarmee worstelen ze? Wat zoeken ze in je product? Face-to-face interviews hebben de voorkeur omdat je hun verbale en non-verbale reacties kunt peilen. Uiteraard kan een video call of een belletje ook.

Gebruikers/Focusgroepen

Ideaal wanneer je 3-5 mensen uit je doelgroep tot je beschikking hebt. Let tijdens de focusgroep op hun houding, emoties en frustraties met een probleem of product. Onthoud: Het is een discussie – niet alleen een interview. Stimuleer een dialoog tussen de deelnemers en jezelf.

EEN AANTAL HANDIGE TOOLS
 • FocusGroupIt voor eenvoudige moderatie
 • Videocamera en stemrecorder voor het opnemen van de groep
Enquêtes

Dit zijn vragenlijsten die je naar je doelgroep stuurt. Deze zijn goed voor het achterhalen van de meningen van je gebruikers gebruikers met betrekking tot een specifiek onderwerp met als bijkomend voordeel dat je de gegevens ontvangt zodra de gebruikers klaar zijn met de enquête. Je moet wel oppassen dat je geen sturende/suggestieve vragen stelt.

ENKELE AANTAL ENQUÊTETOOLS OM TE OVERWEGEN

Wufoo
TypeForm
Google Forms

Bruikbaarheidsonderzoek

De kunt van het observeren van je doelgroep met behulp van een programma of product. Ben je bijvoorbeeld UX Designer bij Uber, kun je vragen of een gebruiker de app wilt gebruiken om een auto te bestellen. Je observeert hoe de gebruiker de app gebruikt en hoe hij reageert tijdens het gebruik van de app. Wanneer hij klaar is, kun je hem vragen stellen over zin ervaring. Dit is een geweldige kans om te zien hoe blij je gebruiker is met de app en of deze voldoende tegemoet komt in zijn behoeften.

EEN AANTAL HANDIGE TOOLS

Fase 3: Analyseer

In deze fase gebruikt je alle informatie die je in de vorige fasen hebt verzameld om de belangrijkste elementen te analyseren en te distilleren. Hier zijn twee manieren waarop je jouw onderzoek kunt analyseren:

Personas

Personas zijn profielen van je ideale klant. Hieronder zie je een voorbeeld van een persona die wij gebruiken voor onze opdrachtgever Mapleggings:

UX Designers gebruiken Personas om hun gebruikers beter begrijpen. Wat je kunt terugvinden in een persona:

 • Doelstellingen
 • Achtergrond
 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Gedragingen
 • Bestedingsgewoonten
 • Pijnpunten
 • Behoeften

Denk aan persona’s als je Noorderster als het gaat om al je beslissingen. Als je ooit een lastig probleem tegenkomt, kun je altijd terugverwijzen naar je persona en vragen: “Welk ontwerp pas het beste bij deze gebruiker? En je hoeft niet al je gebruikers tot één persona te distilleren. Je kunt meerdere persona’s aanmaken verschillende type gebruikers te vertegenwoordigen.

Customer Experience Journeys

Een Customer Experience Journey (Ook wel user journey map genoemd), is een weergave van de interacties van de gebruiker met jouw product of dienst. Hierbij wederom een voorbeeld van onze opdrachtgever Mapleggings:

Volgens Jim Kalbach, auteur van Mapping Experiences, is de gebruikerskaart cruciaal voor:

 • Het opbouwen van empathie
 • Het bieden van een gemeenschappelijke “big picture”
 • Het afbreken van silo’s
 • Focus
 • Het onthullen van mogelijkheden

Maak gebruik van wat je in de onderzoeksfase hebt geleerd. Maak een Customer Journey om te begrijpen wat je gebruiker zal doormaken bij het gebruik van jouw product of dienst. Alleen dan kun je de beste oplossing voor hun bouwen!

Fase 4: Ontwerp

Dan is het eindelijk tijd om te ontwerpen. Een aantal mogelijke deliverables zijn:

 • Sitemaps
 • User Flows
 • Mockups
 • Wireframes
 • Branding
 • Visual Designs
 • Prototypes

Een van de belangrijkste onderdelen in dit stadium zijn wireframes. Een wireframe is het eerste stramien van jouw product – een kale, essentiële weergave van jouw product.

Het is een low fidelity versie van hoe jouw product er uiteindelijk uit zal zien. Ze zijn typisch opmerkelijk voor de blokindelingen en vierkantjes met kruisen om aan te geven waar afbeeldingen komen. Wat het nut is van een wireframe?

 • Presenteert informatie die zal worden weergegeven op de pagina
 • Geeft een overzicht van de structuur en layout van de pagina
 • Geeft de algemene richting en beschrijving van de gebruikersinterface aan

Dit is een iteratief proces. Dat betekent dat het niet allemaal in één keer goed zal zijn. Je zult moeten ontwerpen, testen, herontwerpen, schrappen en misschien wel weer opnieuw beginnen.

Hyperventilatie en overconsumptie van koffie is in dit stadium volkomen natuurlijk.

Fase 5: Lanceer

Na het ontwerpen en herontwerpen, kom je op een punt waar al je assets klaar zijn om te lanceren. Dat betekent dat het tijd is om te implementeren; geef alles door aan het ontwikkelingsteam dat een high fidelity versie van de gebruikersinterface zal creëren. Dit proces voelt als een soort van bevalling. Je zit min of meer in een wachtkamer terwijl je betere helft aan het werk gaat. Je bent nerveus, gestrest en hoopt dat de baby er niet raar uitziet als hij eruit komt. Als de baby er eenmaal is, zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het product perfect is (of zo dicht mogelijk bij in de buurt):

 • Usertests: Net als bij eerdere tests. Observeer jouw gebruikers tijdens het gebruik van jouw product of dienst.
 • Beta-lancering: Een beperkte beperkte uitgave van je product aan een klein aantal mensen met als doel problemen op te sporen en op te ruimen voordat het opent voor het grote publiek.
 • Interne testen: Wanneer je eigen team het product gebruikt en ieder onderdeel ervan uitprobeert.

Feedback met het ontwikkelingsteam is in dit stadium cruciaal. Je wilt er zeker van zijn dat je duidelijk communiceert over eventuele problemen die zich voordoen en dat deze worden opgelost voordat het product wordt gelanceerd.

Fase 6: Analyseer (opnieuw)

Als je product eenmaal is gelanceerd, is het tijd voor een nieuwe analyseronde. In plaats van te kijken naar de resultaten van je onderzoek, kijkt je echter naar het totale eindproduct. Denk eens na over de volgende vragen:

 • Waar is ons proces goed verlopen? En waarom?
 • Waar hebben we moeten knokken? En waarom?
 • Hoe reageren onze gebruikers op het product?
 • Heeft het hun problemen en pijnpunten opgelost?
 • Waar kunnen we het product verbeteren?
 • Welke lessen hebben we tijdens dit proces geleerd?

Door het product en het UX Design Proces grondig te analyseren, kunt je meer uit de ervaring halen dan alleen een product – je krijgt ook waardevolle kennis die je in de toekomst kunt gebruiken.

Wat nu?

Jouw UX Design Proces wordt volledig uniek voor jouw bedrijf en product. Dat betekent dat alle fasen er voor jou anders uit zullen zien dan voor een ander bedrijf en product. Je zou zelfs volledig kunnen afwijken van de stadia en dat is oké! Het belangrijkste is dat je een proces vindt dat voor jou, jouw team en vooral jouw gebruikers werkt. Geen idee waar te beginnen? Geef ons eens een belletje. Dan kun je een eerste sessie van ons gebruiken als springplank voor het ontwerpen van je eigen UX Design Proces!

Related posts

Schedule your free Digital Innovation session today

On your free phone consultation, one of our experts will discuss Strategy, Innovation Goals and explain our methodology.

Schedule now →